Tijs van den Brink onderzoekt de rol van journalistiek in coronatijd / Villamedia (2024)

Trudy Brandenburg - van de Ven — Tuesday 14 November 2023, 09:53 | 1 reactie, praat mee

Tijs van den Brink onderzoekt de rol van journalistiek in coronatijd / Villamedia (1)

In een speciaal tweeluik van het EO-programma 'Dit is de kwestie' gaat Tijs in gesprek met onder meer Maurice de Hond, Marianne Zwagerman, Maarten Keulemans en Jort Kelder. Daarbij staat één vraag centraal: is de coronakloof nog te overbruggen? Laatste wijziging: 14 November 2023, 10:06

“Het voelt als mijn plicht om te reflecteren op mijn rol tijdens deze cruciale periode door met mensen in gesprek te gaan”, zegt EO-presentator Tijs van den Brink.

Van den Brink wil op zichzelf kunnen reflecteren door in gesprek te gaan met verschillende mensen die allemaal een ander perspectief hebben op de coronatijd. Hij spreekt onder anderen met opiniemaker Marianne Zwagerman en mede-presentator van Op1 Jort Kelder die bekend staan om hun kritische blik op het gastenbeleid van tv-programma’s. Ze vinden dat de presentator te naïef is geweest als het gaat om het selecteren van zijn gasten.

Maurice de Hond, criticaster van het overheidsbeleid, vindt dat de media verantwoordelijk is voor de coronakloof die ontstaan is. Samen met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester spreken ze zich uit tegen van den Brink over hoe ze zich ‘gecanceld’ voelen. Daarnaast delen Volkskrant wetenschapsjournalist Maarten Keulemans en Willem Groeneveld van RTV-Noord hun inzichten over de impact die corona heeft gehad op hun beroepsgroep. Meer bij Spreekbuis

Woensdag 29 november en woensdag 6 december om 22.20 uur bij de EO op NPO 2

Lees ook:
Lessen van de coronapandemie (deel 2). De hoofdredacteuren aan het woord
De journalistieke lessen van de coronapandemie: Uit de greep van medialogica

Bekijk meer van

Tijs van den Brink corona

Tip de redactie

Tijs van den Brink onderzoekt de rol van journalistiek in coronatijd / Villamedia (2) Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Lees ook deze artikelen

  • Lessen van de pandemie. Media tijdens corona, de talkshows
  • ‘Ik leef, ben gezond, niet geveld door Corona’
  • Jeroen Pauw en Fidan Ekiz nieuw presentatie-duo Op1

Praat mee

1 reactie

Tijs van den Brink onderzoekt de rol van journalistiek in coronatijd / Villamedia (3)

photopress, 14 November 2023, 13:18

Natuurlijk werdt je gecanceld als je over coronaatje begon.
Ik vraag me af hoeveel de journalistiek heeft bij gedragen aan het verspreiden van deze grove schending tegen de mensen en welke grove fouten hoofdredacteuren en journalisten hebben gemaakt door blindelings de Roverheis te promoten.
Ik geloof nog steeds niet in dit verhaal en zie het dan ook als een simpel griepje wat werd misbruikt in te kijken hoever men kon gaan met het onder controle brengen van hordes mensen.
Nu zie ik je bedenkelijk kijken ,helaas heb ik het niet erg met journalisten en media die de roverheis faciliteren en zoals een hoofdredacteur eens vertelde ” je moet als media en overheid met één mond spreken”
Maar als je dan net als ik iets meer werd geconfronteerd met deze corona toen mijn moeder ernstig ziek werd en aan mij werd gevraagd of ik ze letterlijk uit de stront en zeik uit haar bed wilde dragen en in mijn auto naar het ziekenhuis wilde brengen denk je daar even anders over.
Een dag later kwam er toch een ambulance en werd ik opgebeld door een medewerker van deze ambulance met wel een heel opmerkelijke vraag of ik hem kon helpen mijn moeder die doodziek in bed lag samen met hen op de brancard te leggen want zo sprak hij “dat Schelde weer een beschermingspak aantrekken” uiteraard heb ik dit niet gedaan .
Ik zelf ben ondanks dat ik dagelijks bij mijn moeder kwam nooit ziek geweest en al zeker niet van corona.
Ik deze ambalancier gevraagd hoe gevaarlijk die corona was en hij lachte"ik zou niet meer in de wieg willen leggen de dag vandaag”
Ik heb veel van mijn vroegere collega s gebeld maar niemand wilde mij te woord staan als of ze de opdracht hadden van de hoofdredacteuren en Roverheid hierover te zwijgen ten einde de verdoezelen dat de waarheid boven water zou komen.
Dus ik kan me best voorstellen dat Mauricede Hond zich voorschut en achtergesteld voelt staan.

Bedenk wel dat u als journalist in een Democratie die mensen moet beschermen die bestuurd worden en niet de bestuurders zoals u des tijd heeft gedaan.
Ik heb de hoop dat zij die hieraan meededen en weet van hadden ooit ter verantwoording worden geroepen want dan blijven er wel heel weinig hoofdredacteuren en journalisten over op de redactie

Tijs van den Brink onderzoekt de rol van journalistiek in coronatijd / Villamedia (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5713

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.